U wilt de CO2-uitstoot van uw stad verlagen, de mobiliteit optimaliseren, de veiligheid verhogen, de lokale economie aanzwengelen, de administratie stroomlijnen, … noem maar op. U hoopt dat de gegevens die u verzamelt, kunnen helpen bij deze vraagstukken. Hoe u dan precies optimaal gebruik maakt van uw data om van uw gemeente een meer leefbare omgeving te maken, is niet altijd even duidelijk. Het moment bij uitstek voor myCSN om op het toneel te verschijnen om de brug te slaan tussen u en uw doelstellingen.

Jan Geukens databroker

Jan Geukens, technisch directeur: “Onze klanten – voornamelijk steden en gemeenten – komen in eerste instantie bij ons aankloppen om hun smart city-toepassing op ons platform onder te brengen. Om eenvoudig gegevens uit sensoren en allerlei databases op te slaan, en voorkeur ook te gebruiken over departementen en domeinen heen, ontwikkelden wij onze eigen myCSN-cloud.”

Gegevens verzamelen en beheren
Stap één is eenvoudig: een slimme stad of gemeente heeft een centraal verzamelpunt nodig waar ze data kan verzamelen, opslaan, beheren, en bij voorkeur ook analyseren en uitwisselen. Jan Geukens, technisch directeur bij myCSN: “Onze klanten – voornamelijk steden en gemeenten – komen in eerste instantie bij ons aankloppen om hun smart city-toepassing op ons platform onder te brengen. Om niet alleen efficiënt gegevens te verzamelen, maar ze ook veilig tot bij de juiste partijen te krijgen, ontwikkelden wij onze eigen myCSN-cloud. Daarmee kunnen klanten eenvoudig gegevens uit sensoren en allerlei databases over departementen en domeinen heen samenbrengen.”

De klant is voor elk project zelf verantwoordelijk voor de aanlevering van datastromen, uiteraard met ondersteuning van myCSN. “We kunnen niet zomaar databronnen verzinnen, maar we adviseren onze klanten wel over hoe ze alles moeten aanpakken”, vertelt Geukens. “Nog voor de start van het project, kijken we per databron om welk soort gegevens het gaat, wat de inhoud ervan is en of we die moeten anonimiseren, aan welke frequentie we de data kunnen verzamelen, hoe we met de databron kunnen communiceren, hoe we de data het beste kunnen interpreteren, enz. En alles verloopt uiteraard volledig volgens het GDPR-verhaal.”

Gegevens analyseren en maximaal inzetten
MyCSN biedt veel meer dan enkel een cloudplatform applicaties te hosten en data op te slaan. “Via een gegevensanalyse krijgen we een meer diepgaand inzicht in de verschillende gegevens en hoe we er het meeste kunnen uithalen. Dat is een cruciale stap om te zien hoe bepaalde datastromen vanuit verschillende domeinen elkaar kunnen versterken. Er zijn tal van mogelijkheden.” Hoe meer data u heeft, hoe beter u de analysemodellen kunt trainen. Dankzij zogenaamde deep learning-modellen en historische datastromen – data die teruggaan in de tijd, zoals bijvoorbeeld de parkeerbeschikbaarheid van een parkeergarage – kan u zelfs voorspellingen doen over toekomstige situaties.

Geukens: “Wij zorgen dat alle gegevens doorheen applicaties en toestellen raadpleegbaar zijn en maximaal worden ingezet. We optimaliseren het gebruik van uw data door met een helikopterblik buiten de grenzen van elk van uw smart city-projecten te kijken. Stel, voor de slimme aansturing van uw openbare verlichting verzamelt u gegevens over het aantal en type passanten (voetgangers, fietsers, wagens, etc.) via ANPR-camerabeelden. MyCSN bekijkt of de output van diezelfde databron ook ergens anders kan worden gebruikt, om bijvoorbeeld de luchtkwaliteit te verbeteren op plaatsen waar meer verkeer passeert. Andere partijen kunnen ook baat hebben bij de optimale inzet van gegevens. Een passantentelling kan bijvoorbeeld de politie helpen om veiligheid te garanderen bij grote evenementen.”

Gegevens uitwisselen
Om uw gegevens maximaal te benutten, kunt u datastromen ook beschikbaar maken voor externe partijen. Hetzij openbaar, hetzij tegen betaling. Databroking heet dat. Waarom zou u uw gegevens beschikbaar stellen via een realtime streamingplatform? Bekijk het als een app store voor uw gegevens, waarmee u innovatie stimuleert, bijdraagt tot een betere leefomgeving voor de burgers of zelf bijkomstige inkomsten genereert. Welke gegevens gegeerd zijn, of wie op zoek is naar uw gegevens hangt af van welke soort toepassing die wordt gebouwd. Geukens: “Onze klanten zijn eigenaar van hun gegevens, en blijven dat ook. Ze beslissen te allen tijde zelf wat ermee gebeurt.”

Binnen het zogeheten databroker-verhaal zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. We vervelen u niet met de technische details, maar of de externe partij dan wel of geen klant is bij myCSN, maakt voor een naadloze gegevensuitwisseling geen enkel verschil. We laten ook de realtime validatie- en transformatietechnieken op uw gegevens los, opdat die voor ieders toepassingen leesbaar en toegankelijk zijn. Zo haalt u, en mogelijk ook andere partijen, het meeste uit de verzamelde databronnen.

Bitnami