Kant-en-klare smart city-producten die ons leven aangenamer maken

Maak van uw stad of gemeente snel een smart city met onze kant-en-klare producten. Technologie kan een echte meerwaarde zijn voor u als beleid, en ook voor de burger. Duidelijke informatie rond parkeerbezetting of een dashboard waarmee u sluikstorten gericht kan aanpakken, het zijn maar een aantal voorbeelden van zaken die het leven aangenamer maken. Onze producten zijn ontworpen om u efficiënt te helpen bij het digitaliseren van uw stad of gemeente.

Milieu, klimaat en duurzaamheid

3+30+300-rapportering

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft de 3+30+300-regel aangenomen als leidend principe voor de inrichting van het landschap. Voor elke stad en gemeente in Vlaanderen kennen wij de 3+30+300-score per pand, per gemeente of per NIS-gebied. U kan die scores gebruiken voor het bepalen van de leefbaarheid of de bevolkingsgezondheid per administratief gebied, het objectief bepalen van probleemplekken of het maken van allerlei gezondheidsplannen. 

Meer info en prijzen
Download productfiche

Bomeninventaris

U kan bij ons terecht voor een overzicht van elke boom in Vlaanderen, zowel de bomen die beheerd worden door uw groendienst, alle bomen in privétuinen als ook de miljoenen andere bomen. Elke boom kreeg een uniek nummer, dat ze hun hele leven behouden, met gegevens over hoogte, omvang, CO2-captatie en meer. U kan onze BomenMonitor gebruiken voor uw schaduwplannen, risico-inschattingen voor val en het inplannen van onderhoud en beheer. 

Meer info en prijzen
Download productfiche

Onthardingsanalyses

Een verhard landschap is niet zo goed voor ons welzijn en zorgt ook voor rioleringscongestie en hittestress. Voor uw lokaal onthardingsbeleid kan u rekenen op actuele beleidsdata. Onze groen/grijskaart geeft per kadastraal perceel in Vlaanderen aan welk deel verhard is (grijs) en welk deel beplant (groen). Ontharden van openbare ruimte, parkeerterreinen of privétuinen zorgt voor minder behoefte aan rioleringsvermogen en minder verschraling van het grondgebied. 

Meer info en prijzen
Download productfiche

Landschapsclassificatie

Met deze classificatiegegevens kent u voor elk perceel in Vlaanderen de aard van de verharding in 13 klassen landbedekking, met een gedetailleerde resolutie van 25x25 centimeter. Het type verharding is belangrijk bij het bepalen van afstroommodelleringen of de prioritaire noden aan ontharding. Ook worden de verschillende vegetatielagen weergegeven, wat interessant kan zijn voor het modelleren van koelteplekken en andere ecologische doelstellingen. 

LEKP data

Heel wat van onze gegevens zijn interessant voor de vrijwillige LEKP-rapporten (Lokaal Energie- en Klimaatpact) van steden en gemeenten. Alles wat we al hebben -zoals bomen en ontharding- en alle andere gegevens die we voor u daarbij integreren, bieden we aan in een aangepast overzicht op maat. Zo hoeft een groot deel van uw rapporten niet meer manueel aan te maken. Deze automatische LEKP-rapportering is vanaf eind 2025 beschikbaar. 

Hittestress-analyses

Kijk in de toekomst om nu al goede en klimaatbestendige keuzes te maken. Ook hier hebben we voor alle steden en gemeenten in Vlaanderen zeer gedetailleerde temperatuurkaarten op basis van satellietbeelden van de voorbije zomers, plus voorspellingen voor 2030, 2050 en 2090 uit de meest recente rapporten van het IPCC van de Verenigde Naties. U kan onze digitale kaarten gebruiken als sturingsinstrument bij het inplannen van het landschap in uw stad of gemeente. 

Planning dakgebruik

De meeste daken op het grondgebied van uw stad of gemeente kunnen intensiever ingezet worden om duurzaamheidsdoelstellingen te helpen behalen. Onze orthogerectifeerde beelden geven alle objecten met onvervormde hoogte weer door gebruik te maken van een corrigerend digital elevation model (DEM), ook True Ortho genaamd. Zo kan u onze gegevens met zekerheid gebruiken voor analyses, planning en beheer van zonnepanelen, groendaken en andere. 

Meer info en prijzen
Download productfiche

Sluikstortdashboard

Sluikstorten zorgt voor overlast en ook voor hoge opruimkosten, verschillende tientallen miljoenen per jaar voor alle Vlaamse steden en gemeenten samen. Verlaag die kosten dankzij een duidelijk inzicht in de problematiek. Met ons Sluikstortdashboard, onderdeel van het Smart City Dashboard, visualiseert alle informatie die u heeft over zwerfvuil. Van hotspots tot trends, u haalt inzichten naar boven om gerichte en effectieve ontradingsacties op te zetten. 

Meer info

Mobiliteit en parkeerbeleid

PTR-toepassing

Via het Kenniscentrum Vlaamse Steden kunnen de Vlaamse centrumsteden gebruik maken van een PTR-toepassing (parkeer- en toegangsrechtenregister) in eigen beheer, op basis van het PTR dat door de stad Antwerpen is ontwikkeld. Wij verzorgen het operationele beheer van dit digitale register dat gegevens verzamelt over parkeertickets, vergunningen, input van scanwagens en meer. Vanuit die informatie is het mogelijk om in realtime het parkeren te monitoren, te valideren en te sanctioneren indien nodig 

Hoppin-zuil

Voor informatieve, zichtbare, herkenbare en veilige Hoppin-zuilen van bijna 3 meter hoog kan u bij ons terecht. Onze Hoppinzuil bundelt multimodale informatie op één scherm (openbaar vervoer, deelmobiliteit met auto’s of fietsen, fietsenstallingen), is toegankelijk voor iedereen en kan de gegevens op het scherm naar de smartphone van elke gebruiker sturen. We informeren u ook graag over eventuele aanpassingen op maat en de beschikbare subsidies. 

Meer info en subsidies
Download productfiche

Vergunningen vrachtverkeer

Voor de veiligheid van iedereen, weren Vlaamse steden en gemeenten graag zo veel mogelijk vrachtverkeer uit hun kernen, uit de buurt van scholen en weg van andere drukke plekken. Een aanpak met voldoende flexibiliteit is daarbij wenselijk. Bouwwerken mogen niet stilvallen en handelaars willen vlot beleverd worden, bijvoorbeeld. Met onze applicatie voor Traffic Flow Management beheert u aanvragen, beperkingen, vergunningen en tijdelijke uitzonderingen. 

Handhaven laadpaalkleven

Over een paar jaar wil Vlaanderen op z’n grondgebied minstens 35.000 publieke laadpalen. Dat zorgt voor een aantal uitdagingen, zoals laadpaalkleven waarbij men de auto te lang aan het oplaadpunt laat staan. Met een toepassing die we samen met Smartville aanbieden, kan u de gewenste rotatie bepalen door een tijdsbeperking op te leggen of te werken met tijdsafhankelijke tarieven. U krijgt ook alle informatie om dit te handhaven en eventueel te sanctioneren. 

Meer info

Analyses sancties

Indien u uw administratieve sancties (GAS) in verband met verkeer of parkeren laat beheren met de toepassingen van InTouch, kan u die gegevens combineren met alle andere informatie die wij voor u beheren. Door gegevensbronnen te combineren, wordt het vaak duidelijker om verkeersprojecten te evalueren op hun effectiviteit. Zo kan u bijvoorbeeld snelheidshandhaving mee evalueren op verkeersveiligheid. Het echte doel van uw beleid gaat niet over sancties, maar over de positieve impact op uw stad of gemeente. 

Meer info

Mobiliteits- en parkeerdashboards

Waar stropt het verkeer en op welke tijdstippen? Wat is de gemiddelde parkeerbezetting in de loop van een week? Dit soort vragen beantwoordt u met het Mobiliteitsdashboard en het Parkeerdashboard, twee onderdelen van ons Smart City Dashboard. De dashboards geven u alles in handen om gericht de doorstroom, gevaarlijke kruispunten of het parkeerbeleid op uw grondgebied aan te pakken. 

Meer info

Infrastructuur en onderhoud

Wegenonderhoud

Het onderhoud van wegen en aanverwante infrastructuur is in bijna alle Vlaamse steden en gemeenten de grootste post op het budget. Elke optimalisatie heeft impact op de financiële middelen. Dankzij de intelligente verwerking van het Grootschalige Referentiebestand (GRB, ook Basiskaart Vlaanderen genaamd), eigen 360°-straatbeelden, luchtfoto’s en 3D-gegevens kunnen we u een bijzonder gedetailleerd en technisch bruikbaar zicht bieden op elk aspect van de bestrating, belijning, functie, enzovoort. Onze toepassing Wegindeling versnelt en verbetert de berekeningen die nodig zijn bij de aanmaak van bestekken voor onderhoud en vernieuwing. 

Meer info

Groenbeheer bomen

Het beheer van bomen op openbaar domein kan preciezer gebeuren. Momenteel worden vrij veel onderhoudsplannen gemaakt of onderhoudscontracten afgesloten op basis van gegevens die onvoldoende correct zijn. Onze toepassing Bomenbeheer zorgt niet alleen voor besparingen op onderhoud. Ze kan ook schade voorkomen door betere berekeningen van doorrijhoogtes. Is er toch schade om gelijk welke reden, dan kan de schadevergoeding sneller vastgelegd worden omdat elke boom met de belangrijkste kenmerken in een digitale inventaris staat. 

Meer info

ICT en automatisering

Dataplatform

Het MyCSNdataplatform is er niet alleen voor het veilig beheren van uw gegevens. Ook uw smart citytoepassingen vinden er hun thuis. Ontwikkelaars die software voor slimme steden maken, kunnen bij ons terecht voor de hosting ervan. Dat maakt van MyCSN een end-to-end platform voor steden en gemeenten: een plek voor al uw gegevens en al uw applicaties om ze nuttig in te zetten voor de burger, bedrijven en bezoekers. 

Meer info

Digital Twin

We combineren steeds meer gegevens met elkaar, wat uiteindelijk in een volledige digital twin van uw stad of gemeente zal resulteren. Het wordt een simulatie van een perceel, een straat, een wijk, een stad of een regio op basis van 3D-beelden en gevoed met informatie over zaken zoals infrastructuur, luchtkwaliteit, verkeersinformatie of geluidsoverlast. Op onze Digital Twin kan u nu al simulaties maken over de impact van bepaalde onderdelen van uw beleid op de infrastructuur en de leefomgeving.  

Interactieve, lokale kaart

Een vrije parkeerplaats, openingsuren van het recyclagepark, de dichtstbijzijnde glascontainer, alle hartstarters (AED‘s) in de buurt… op De Slimme Kaart heeft iedereen die snel gevonden. U kan deze interactieve kaart vol lokale informatie integreren in de app van uw stad of gemeente of op digitale borden. Door burgers gericht te informeren, ondersteunt u vele mogelijke beleidsdoelen, zoals sluikstorten verminderen, het parkeerbeleid versterken of overlast voorkomen tijdens lokale evenementen. 

Meer info

Onze ondersteunende diensten

Bij het slim maken van uw stad of gemeente komt heel wat kijken. U moet een hoop vragen beantwoorden over waar technologie u kan helpen en met welke software en hardware u aan de slag gaat. De juiste keuzes maken, bepaalt mee of uw smart city-project slaagt. MyCSN kan u hierin van a tot z begeleiden. We zorgen van hosting tot projectbegeleiding op maat en kunnen er mee over waken dat uw projecten effectief meerwaarde bieden. Daarbij bouwen we op onze ervaring in de publieke sector en ons uitgebreid partnernetwerk. 

Hosting

MyCSN is van bij de start ontworpen als een platform voor het data-gedreven beleid van Vlaamse steden en gemeenten. U kan bij ons terecht om alle informatie uit uw smart city-projecten op te slaan, te beheren, analyseren en eventueel te delen met andere steden en gemeenten. We werken alleen volgens standaarden en alle wettelijke richtlijnen qua correct gegevensgebruik. Een data-gedreven beleid veronderstelt dat u verschillende types gegevens kan verzamelen, combineren, analyseren, vergelijken met historische gegevens en bijeenbrengt. Hiervoor kan u bij ons onmiddellijk van start. 

Integraties

Op het MyCSNdataplatform kunnen we al uw smart city-gegevens van al uw toepassingen en over alle departementen heen verzamelen. Die kunnen we ook combineren met alle informatie uit sensoren en externe gegevensbronnen. Dus, geen aparte omgeving voor uw mobiliteitsgegevens, uw milieudata, uw energiegebruik, enzovoort. U verbindt gegevens uit verschillende domeinen en analyseert ze samen voor diepgaandere inzichten over uw stad of gemeente. 

Smart City-projecten

U ziet een slimme stad of gemeente wel zitten, maar weet niet zo goed waar te beginnen? Met een vast stappenplan helpen we u om het juiste scenario te vinden en mee uit te werken. Ook wanneer u precies weet wat u wil, begeleiden we u met plezier in heel uw smart city-project. Dankzij onze aanpak en ons ervaren partnerwerk dat de noden van steden of gemeenten goed begrijpt, stellen we telkens opnieuw een team samen dat uw projecten tot een goed einde zal brengen. 

Alles om uw stad of gemeente slimmer te maken

Dankzij onze complete dienstverlening maken we het voor steden en gemeenten gemakkelijker om een slimme stad te worden. Daarbij zorgen we samen met u voor absolute privacy, duidelijkheid over de eigendom van de gegevens, lage kosten en operationele zekerheid. Zo kan elke stad of gemeente een betere en moderne dienstverlening voor haar burgers en bedrijven opzetten. 

Contacteer ons

Heeft u vragen over de eigendom van uw gegevens? Heeft u een smart city-project in gedachten? Wilt u bespreken wat andere steden en gemeenten in Vlaanderen vandaag doen? Vul onderstaand contactformulier in of bel ons op 014 39 70 70. 





     

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

    We houden rekening met uw privacy. Meer informatie over wat we met uw gegevens doen, staat in onze privacyverklaring.