Breng groen in kaart en kies
voor een betere leefbaarheid
Veertig procent van de Vlamingen woont in een stedelijke omgeving waar infrastructuur de groene en natuurlijke ruimte vaak verdringt. Een gebrek aan groen heeft negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de leefomgeving.
Daarom is het belangrijk om voldoende groen te integreren in de stad. Dit draagt bij aan een betere fysieke en mentale gezondheid van uw bewoners, versterkt het sociale welzijn en speelt een rol in het aanpakken van klimaatverandering.
Hoe weet u waar er voldoende groen is en welke gebieden u eerst moet aanpakken om die gezonde leefomgeving te realiseren? Wij brengen het groen in uw stad of gemeente in kaart aan de hand van de internationaal erkende 3+30+300-regel, een overzicht van de verharding en een boominventaris.
MyCSN CityExplorer datasets
MyCSN CityExplorer is een reeks datasets die we u samen of apart kunnen leveren voor uw stad of gemeente. Specifiek voor uw groenbeleid zijn volgende datasets verkrijgbaar voor elke stad of gemeente in Vlaanderen:
3+30+300-regel in het kort
De 3+30+300-regel is een steeds meer gebruikte internationale graadmeter die de Vlaamse overheid heeft aangenomen als richtlijn om het landschap in te richten. De norm, ontwikkeld door de Nederlandse professor Cecil Konijnendijk, moet beleidsmakers helpen om de leefbaarheid in verstedelijkte gebieden te verbeteren. Samengevat houdt deze regel in dat er drie bomen zichtbaar moeten zijn vanuit elk pand, dat er 30% bladerdek aanwezig is en dat er tot slot een park of groene ruimte van minstens een hectare te vinden moet zijn binnen de 300 meter van elk pand.
1. MyCSN CityExplorer 3+30+300,
met score per pand en algemeen rapport
Hoe brengt u dat als beleidsmaker concreet in kaart? Hoe weet u waar voldoende groen is en waar een extra inspanning nodig is? Hoe groot moet die inspanning dan precies zijn? Moet er een volledig nieuwe groenzone of bos komen, of volstaat het als er extra bomen worden aangeplant?
Dat hebben wij voor u al in kaart gebracht met per pand de score op de 3+30+300-regel en een algemeen rapport. Deze informatie is gebaseerd op beelden uit 2024 waarbij voor alle panden in Vlaanderen de berekening werd gemaakt door Cobra Groeninzicht. De scores worden elk jaar bijgewerkt. Zo weet u meteen in welke gebieden u goed scoort en waar het beter moet. Zo kan u ook door de tijd heen gaan monitoren hoe de score evolueert.
2. MyCSN CityExplorer Bomen,
volledige inventaris met ID per boom
Elke boom in Vlaanderen kreeg van ons een unieke ID die ze hun hele leven lang behouden. Naast uw score op de 3+30+300-regel bieden we u ook een complete boominventaris aan. Ook hier is alles gebaseerd op beelden uit 2024. Zo krijgt u zowel zicht op de bomen die de gemeente zelf beheert als op alle andere bomen, waaronder ook bomen in privétuinen. Dit wordt jaarlijks opnieuw in kaart gebracht op basis van luchtfoto’s en satellietbeelden.
Per boom meten we de hoogte, de stamdiameter, de stampositie en de boomkroonoppervlakte. Optioneel te verkrijgen, zijn het houtvolume, eventuele conflicten met het profiel van vrije ruimte boven wegen en paden, de CO2-captatie, het klimaatstressrisico en het valrisico per boom.
> Waardevolle tools voor gezonde steden en gemeenten
Met de MyCSN CityExplorer 3+30+300 dataset en de overzichtelijke boominventaris MyCSN CityExplorer Bomen heeft u alle tools in handen om een efficiënter groenbeleid te voeren in uw stad of gemeente.
De MyCSN CityExplorer 3+30+300 dataset zal u helpen om:
- De leefbaarheid en de bevolkingsgezondheid per administratief gebied in kaart te brengen
- Probleemgebieden te identificeren
- Plannen te maken met het oog op de toekomst
De MyCSN CityExplorer boominventaris is een zeer efficiënt hulpmiddel in het kader van:
- Klimaatstudies: captatiedoelstellingen van CO2, verkoeling en schaduw in de stad, etc.
- Risicoanalyses: valafstand van bomen, schade bij ontworteling, etc.
- Biodiversiteitsstudies: verdeling van boomvolumes in de stad vleermuisvliegroutes, etc.
- Boombeheerplanning: waar snoeien, waar nieuwe bomen planten, etc.
EU Verordening inzake
natuurherstel in werking
Sinds 18 augustus 2024 is de EU Verordening inzake natuurherstel (EU Nature Restoration Law) praktisch van kracht. Daarin staan bindende doelen voor het herstel van aangetaste ecosystemen, met name ecosystemen met het grootste potentieel voor het vastleggen en opslaan van koolstof en voor het voorkomen en verminderen van de gevolgen van natuurrampen. Deze wet helpt om de biodiversiteit in de EU in stand te houden, om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken, om ons aan te passen aan de klimaatverandering, om de voedselzekerheid voor EU-burgers te verbeteren en onrechtstreeks om onze waterzekerheid te helpen behalen.
Elke EU-lidstaat moet tegen midden 2026 hiervoor een plan indienen met concrete doelstellingen voor de jaren 2030, 2040 en 2050, plus een monitoringsysteem van de behaalde resultaten. Het ligt voor de hand dat deze vraag ook zal doorsijpelen naar de regio’s en de lokale besturen.
Bij de zes belangrijkste, bindende maatregelen horen ook deze twee:
- het verlies van stedelijk groen een halt toeroepen, het stedelijk groen en de
stedelijke boombedekking vergroten - bijdragen om tegen 2030 ten minste drie miljard extra bomen te planten in
de EU
Voor deze wettelijke doelstellingen hebben we voor u de basisinformatie met de huidige toestand kant-en-klaar. U kan onze informatie vanaf vandaag gebruiken om aan uw plannen te werken.
3. MyCSN CityExplorer
Groen/Grijs, verharding in kaart
Een te hoge verhardingsgraad kan leiden tot een hogere nood aan rioleringscapaciteit, een versnelde uitdroging van de bodem, verarming van de biodiversiteit en toename van hittestress.
Als beleidsmaker is het dan ook essentieel om de verharding van gemeentelijk gebied goed in kaart te brengen. Dit is echter niet zo eenvoudig. Dat komt vooral doordat de overheid onvoldoende zicht heeft op de verharding van private tuinen terwijl deze tot 40% van de gemeentelijke ruimte innemen en dus een belangrijke rol spelen.
> Hoe brengen we dit voor u in kaart?
Op basis van recente luchtbeelden uit 2024 hebben we voor heel Vlaanderen in kaart gebracht in hoeverre het oppervlak verhard is. Dat kan u raadplegen op onze zogenaamde Groen-Grijskaart waarbij u per pand, per zone en voor heel uw stad of gemeente meteen kan zien wat verhard en onverhard is.
> Hoe kan dit u helpen?
De gegevens over de verhardingsgraad zijn een krachtig hulpmiddel voor beleidsmakers die stedelijke en andere gebieden willen vergroenen. Aan de hand van de verzamelde data kan er bijvoorbeeld bepaald worden waar acties om te ontstenen het meest effectief zouden zijn.
Zo kunnen gebieden met een hoge verhardingsgraad en een groot potentieel voor ontharding worden geïdentificeerd als prioritaire locaties voor buurtinitiatieven of groene campagnes.
Daarnaast helpt deze informatie beleidsmakers om de voortgang van hun vergroeningstraject te monitoren. Door de verhardingsgraad doorheen de tijd te volgen, kunnen beleidsmakers beoordelen of hun interventies succesvol zijn en of verdere maatregelen nodig zijn. Dit maakt het mogelijk om een dynamisch, adaptief beleid te voeren dat effectief inspeelt op de veranderingen in de stedelijke en andere omgevingen.
4. MyCSN CityExplorer
True Ortho, luchtbeelden met correcte gebouwhoogte
Gewone luchtbeelden zorgen voor traditionele orthofoto’s. Deze beelden vertonen vaak afwijkingen bij objecten met hoogte. Denk bijvoorbeeld aan gebouwen, masten en bomen. Dit fenomeen staat bekend als “omvalling” en zorgt ervoor dat je niet precies kunt zien wat zich achter hoge objecten bevindt. Ook de positie van objecten is niet altijd accuraat. Dit leidt tot problemen bij analyses. Zo kan bij gewone orthofoto’s een groendak naast het gebouw vallen waarop het groene dak ligt, waardoor het niet waargenomen wordt.
Onze True Ortho-luchtbeelden bieden een nauwkeurige weergave van de werkelijkheid door objecten zonder vervorming weer te geven, ongeacht hun hoogte. Deze zogenaamd ortho-gerectificeerde beelden corrigeren terreinverschillen en andere vervormingen met behulp van een digitaal hoogtemodel (DEM), waardoor gebouwen en andere objecten volledig verticaal worden weergegeven zoals ze in werkelijkheid zijn.
> Hoe kan dit u helpen?
U kan onze True Ortho-beelden gebruiken voor het beoordelen van zonnepanelen en groendaken, de algemene planning van dakgebruik, het evalueren van de kwaliteit van stedelijk groen, allerlei analyses van het landschap (zoals het identificeren van ruige grassen en struiken) en meer.
Voor elke stad en gemeente in Vlaanderen
Al deze gegevens zijn beschikbaar voor elke stad en gemeente in Vlaanderen. Ze zijn ook allemaal gebaseerd op zeer recente beelden die gemaakt werden in de loop van 2024. We zijn een deel van de beelden nog aan het verwerken, neem contact met ons om na te gaan wanneer de datasets voor uw regio geleverd kunnen worden.
Hieronder vindt u de tarieven voor een volledige 3+30+300-inventaris, plus een boominventaris. Als extra hierbij kan u een Groen-Grijskaart verkrijgen en de True Ortho-beelden van uw volledige stad of gemeente.
Technische gegevens
MyCSN CityExplorer 3+30+300 2024, kaart per score per pand in pdf-formaat, kaart met totaalscore per pand in pdf-formaat, GIS-bestand (GeoPackage GPKG-formaat) van uw volledige stad of gemeente, gebaseerd op opnames uit 2024 met een resolutie van 25 centimeter
MyCSN CityExplorer Bomen 2024, GIS-bestand (GeoPackage GPKG-formaat) van uw volledige stad of gemeente, unieke ID per boom, gebaseerd op opnames uit 2024 met een resolutie van 25 centimeter
MyCSN CityExplorer Groen/Grijs 2024, GIS-bestand (GeoPackage GPKG-formaat) van uw volledige stad of gemeente, gebaseerd op opname uit 2024 met een resolutie van 25 centimeter
MyCSN CityExplorer True Ortho 2024 25cm GSD, TIFF-bestand, van uw volledige stad of gemeente, gebaseerd op opnames uit 2024 met een resolutie van 25 centimeter
Productcodes en prijzen
Gemeente tot 10.000 inwoners
CSN103DB010: MyCSN CityExplorer 3+30+300 en MyCSN CityExplorer Bomen 2024
CSN103DB014: MyCSN CityExplorer Groen/Grijs 2024
CSN103DB018: MyCSN CityExplorer True Ortho 2024 25cm GSD
Prijs
4500 euro
2000 euro
1250 euro
Gemeente tot 25.000 inwoners
CSN103DB011: MyCSN CityExplorer 3+30+300 en MyCSN City Explorer Bomen 2024
CSN103DB015: MyCSN CityExplorer Groen/Grijs 2024
CSN103DB019: MyCSN CityExplorer True Ortho 2024 25cm GSD
Prijs
5750 euro
2750 euro
1750 euro
Gemeente tot 50.000 inwoners
CSN103DB012: MyCSN CityExplorer 3+30+300 en MyCSN City Explorer Bomen 2024
CSN103DB016: MyCSN CityExplorer Groen/Grijs 2024
CSN103DB020: MyCSN CityExplorer True Ortho 2024 25cm GSD
Prijs
10000 euro
4000 euro
2750 euro
Gemeente met meer dan 50.000 inwoners
CSN103DB013: MyCSN CityExplorer 3+30+300 en MyCSN City Explorer Bomen 2024
CSN103DB017: MyCSN CityExplorer Groen/Grijs 2024
CSN103DB021: MyCSN CityExplorer True Ortho 2024 25cm GSD
Prijs
13250 euro
6000 euro
3750 euro
Contacteer
MyCSN, Bruno Borremans
info@mycsn.be
telefoon 014 39 70 70
Al deze producten zijn ook verkrijgbaar via de C-Smart raamovereenkomst van Smartville.
Steden en gemeenten in Limburg kunnen hiervoor ook terecht bij s-Lim.